Piperyna

Piperyna to organiczny związek chemiczny. Według najnowszych badań blokuje ona tworzenie się komórek tłuszczowych i obniża ich poziom w organizmie. Odchudzająca moc czarnego pieprzu pochodzi z natury, a główną właściwością piperyny jest przyśpieszenie spalania tkanki tłuszczowej.

W chińskiej oraz indyjskiej medycynie ludowej piperyna była stosowana w leczeniu dolegliwości trawiennych oraz bólu stawów, chorób serca, gangreny i anginy, a nawet próchnicy zębów. Piperyna jest bowiem związkiem naturalnie występującym w różnych roślinach. Jednak największe jej stężenie ok. 4% znajduje się w ziarnach czarnego pieprzu. Im jest jej więcej, tym pieprz jest ostrzejszy.

Skąd się wzięła piperyna?

Piperyna została odkryta w 1819 roku przez Hansa Christiana Ørsteda, który wyodrębnił ją z owoców Piper nigrum. Ale dopiero koreańscy uczeni Soo-Jong Um i Ji-Cheon Jeong opisali lecznicze właściwości piperyny. Przeprowadzone przez nich badania udowodniły, że przejawia ona sile cechy odchudzające*. Niweluje warstwę tłuszczową i wzmacnia układ odpornościowy. Owoce czarnego pieprzu o największej zawartości piperyny uprawiane są w Wietnamie, Indiach i Brazylii.

Zdrowotne właściwości piperyny

Spożywanie piperyny wzmaga wydzielanie soków trawiennych oraz poprawia trawienie pokarmów, głównie dzięki właściwościom zwiększającym płynność jelit. Zwiększa uwalnianie enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie białek. Nasila procesy lipolizy i podnosi temperaturę ciała, przyśpieszając metabolizm i anabolizm białek. Piperyna poprawia krążenie krwi i obniża jej ciśnienie, polepszając tym samym ukrwienie tkanek. Działa antydepresyjnie i usprawnia procesy myśleniowe. Wykazuje działanie przeciwzapalne i neuroochronne. Piperyna poprawia strawność pokarmu, co oznacza, że zwiększa się przyswajalność substancji odżywczych przez organizm, głównie witamin: C, A i B6, koenzymu Q, selenu i beta-karotenu. Ponadto piperyna zwiększa ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia, co ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelita do krwi i limfy.

Odchudzająca moc piperyny

Piperyna podnosi temperaturę ciała, dlatego wykazuje jeszcze silniejsze właściwości odchudzające. Preparat Piperine marki Prosper Labs przeznaczony jest dla osób, które pragną pozbyć się nadmiernej tkanki tłuszczowej. W jego składzie znajduje się ekstrakt z czarnego pieprzu, a więc 95% piperyny oraz ekstrakt z guarany i zielonej herbaty, które przyśpieszają przemianę materii. Guarana dodatkowo ogranicza apetyt, zwiększa poziom energii i pomaga pokonać zmęczenie. Ekstrakt z zielonej herbaty wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Dzięki takiemu połączeniu składników odchudzanie z pewnością przyniesie upragnione efekty!

Zdrowie i bezpieczeństwo

W opakowaniu Piperine znajduje się 60 kapsułek, które wystarczą na miesiąc stosowania. Już dwie tabletki preparatu dziennie pomogą w walce z niechcianym tłuszczem. Preparat Piperine jest całkowicie bezpieczny. W czasie jego stosowania nie stwierdzono skutków ubocznych, jednak kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci oraz osoby nadwrażliwe na jakikolwiek składnik nie powinny go przyjmować.


*Unmasking black peppers secrets as a fat fighter, in: ScienceDaily [on-line]. American Chemical Society, 2012-05-02.

Zobacz produkt Piperine go

Preparat Piperine

packshot
  • blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych
  • poprawia trawienie oraz stymuluje przemianę materii
  • najniższa cena dzięki koncentracji na kluczowym składniku

Już od 34,99 zł (1,17 zł dziennie)

ZOBACZ go